scris de :   Zac Poonen categorii :   Bărbat
WFTW Body: 

Cand primim de la Dumnezeu si tinem cu amandoua mainile egoist ceea ce am primit, murim spiritual. Pumnul strans este un simbol potrivit pentru rasa lui Adam - insfacand tot ce poate prinde si tinand strans de ce are. Isus a avut palmele deschise pe crucea de la Calvar si asa trebuie sa le avem si noi. Israelitilor li s-a spus: "... Scopul zeciuielii este sa va invete sa Il puneti pe Dumnezeu pe primul loc in vietile voastre" (Deut 14:23). Sub noul legamant nu mai exista porunca de a da zeciuiala, pentru ca Isus a spus ca oricine trebuie sa lase tot 100 % (si nu doar 10 %) pentru a fi ucenicul Sau (Luca 14:33). Nici o parte din banii nostri nu este acum a noastra. Totul Ii apartine lui Dumnezeu. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne dam toti banii pentru lucrarea Domnului. Insa trebuie sa recunoastem ca totul Ii apartine lui Dumnezeu. Orice cheltuim pentru noi insine trebuie sa fie cheltuit tot pentru gloria lui Dumnezeu (1 Cor 10:31). Dar trebuie sa continuam sa daruim lui Dumnezeu si lucrarii Sale. Cat ar trebui sa dam? Atat cat putem da cu bucurie (2 Cor 9:7). Calitatea darurilor noastre este cea care este subliniata in noul legamant, spre deosebire de cantitate ca in vechiul legamant.

Insa vom culege ce am semanat (2 Cor 9:6). Ce Ii dam Domnului e ca samanta semanata. Daca semanam putin, vom culege putin. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care multi credinciosi sunt in dificultati financiare constant: Nu s-au imbogatit fata de Dumnezeu (Luca 12:21). Este imposibil ca cineva sa fie bogat fata de Dumnezeu si Dumnezeu sa ii ramana dator in vreme de nevoie.

Isus a spus "Este mai bine sa dai decat sa primesti" (Fapte 20:35). Ne place sa primim cadouri de la altii? Atunci suntem ca si copiii lui Adam. O caracteristica a unui credincios adevarat este ca prefera sa dea decat sa primeasca. "Celui evlavios ii place sa dea" (Prov 21:26). Biblia spune "Cel ce uraste mita, va trai" (Prov 15:27). Mintea noastra trebuie innoita astfel sa uram sa primim daruri si sa iubim sa dam daruri.

Un alt motiv pentru dificultatile noastre financiare ar putea fi lipsa dorintei de a-i ajuta pe credinciosi in nevoie. "Cine isi astupa urechea la strigatul saracului, nici el nu va capata raspuns cand va striga" (Prov 21:13). Pe de alta parte, "Cine are mila de sarac, imprumuta pe Domnul, si El ii va rasplati binefacerea" (Prov 19:17). Desigur, trebuie sa facem acest lucru cu intelepciune. Daca nu esti intelept, atunci e mai bine sa dai banii batranilor din biserica (in care ai incredere) si sa ii rogi sa ii distribuie cu intelepciune. Acest lucru se intampla in biserica primara (Fapte 4:34, 35).

"Dati si vi se da...caci cu ce masura veti masura, cu aceea vi se va masura" (Luca 6:38) este o lege a lui Dumnezeu care va determina daca ai din belsug sau duci lipsa. Daca suntem generosi cu altii, Dumnezeu va fi generos cu noi. Daca suntem zgarciti cu altii, Dumnezeu va fi zgarcit cu noi.

Dragostea de bani este un factor care ii face pe multi credinciosi sa fie in nevoie. Toti oamenii iubesc banii. Cand ne nastem din nou, dragostea de bani nu dispare. Dar, daca suntem credinciosi sa ne cercetam si sa ne curatim de ea, atunci aceasta va disparea treptat din vietile noastre.