scris de :   Zac Poonen categorii :   Biserica
WFTW Body: 

Cand Dumnezeu este prezent in mijlocul nostru, Il vom auzi vorbindu-ne cu putere in adunarile noastre. Aceasta este semnificatia profetiei.

In Vechiul Testament rolul profetiei era de a prezice viitorul si de a calauzi poporul legat de ce trebuia sa faca. Dar acum, in Noul Legamant profetia este pentru indemnare (pentru provocarea, mustrarea si corectarea poporului), consolare (mangaierea si incurajarea poporului) si edificare (zidirea bisericii) (1 Corinteni 14:3).

Profetia este darul principal al Duhului prin care este cladita biserica. Cuvantul profetic este “o lumina care straluceste intr-un loc intunecos” (2 Petru 1:19). Fara aceasta lumina stralucind constant in biserica ar fi imposibil sa scapam de siretlicurile printului intunericului. Biserica insasi s-ar scufunda in intuneric. Principalul motiv pentru care multe grupuri crestine care au inceput bine au degenerat dupa o perioada de timp este ca darul profetiei a disparut treptat.

Oridecate ori prezenta lui Dumnezeu pleca din Israel in vremurile Vechiului Legamant, un semn al faptului ca erau lepadati era ca “nu mai era nici un prooroc” in mijlocul lor (Ps 74:1,9). Israel a degenerat mereu oridecate ori nu aveau profet ca in vremurile lui Eli (vezi 1 Sam 3:1). Dar Israel s-a ridicat la glorie cand avea un profet, ca in vremurile lui Samuel (1 Sam 3:20). Prin Samuel David a fost uns rege peste Israel. Si astfel a inceput o epoca glorioasa in istoria lui Israel. Cand Samuel a profetit “Domnul n-a lasat sa cada la pamant niciunul din cuvintele lui” (1 Sam 3:19).

Si noi trebuie sa ne rugam cu sinceritate pentru o astfel de lucrare profetica in biserica pentru ca fiecare cuvant pe care il rostim sa ajunga drept in inimile oamenilor ca o sageata la tinta. Prin darul profetiei “tainele inimii sunt descoperite” (1 Cor 14:25). Astfel oricine din biserica va primi lumina asupra inselaciunii pacatului.

Ni se porunceste sa ne “indemnam unii pe altii zilnic (in biserica), ca sa nu ni se intareasca inimile prin INSELACIUNEA pacatului” (Evrei 3:13). Sunt pacate care sunt evidente si exista pacate care sunt subtile si ascunse. Dar duhul profetiei va expune atat inselaciunea pacatului, cat si schemele lui Satan pentru ca sa fim protejati.

Vedem o astfel de ilustratie in Vechiul Testament. Cand regele Aram se razboia impotriva Israelului, de fiecare data cand el si generalii lui planuiau in secret sa atace Israelul intr-un anumit loc, planurile lui erau descoperite regelui Israelului prin Elisei prin profetie (2 Regi 6:8-12). Astfel regele Israelului stia exact unde sa isi plaseze armata pentru a apara tara si a-si salva natiunea mereu si mereu.

Asa ne avertizeaza Domnul, prin profetie in timpul adunarilor, de domeniile in care Satana ne va ataca in zilele viitoare. Astfel noi putem sa ne pazim in acele domenii.

Pavel l-a indemnat pe Timotei sa lupte lupta cea buna (impotriva lui Satan) acordand atentie profetiilor facute in legatura cu el (1 Tim 1:18).

Am descoperit mereu si mereu ca in biserica din Bangalore duhul profetiei din intalnirile noastre a avertizat multi frati si surori dinainte asupra punctelor in care urma sa intampine atacurile inamicului in zilele care urmau. Prin cuvantul profetic Dumnezeu ne-a dat intelepciune, noua celor din biserica – intelepciune pentru viata personala, pentru viata de familie si pentru viata bisericii. Proverbe 24:3,4 spune “Prin intelepciune se inalta o casa si prin pricepere se intareste; prin stiinta se umplu camarile ei de toate bunatatile de prêt si placute.” Invatatura isi are locul ei in biserica – Cuvantul lui Dumnezeu invatat de invatatori unsi. Dar invatatura este ca mobila cu care o casa e mobilata dupa ce a fost construita de INTELEPCIUNE.

Asa ca, daca avem doar cunostinte biblice in bisericile noastre, suntem ca o familie care locuieste pe un pamant gol cu o multime de mobila scumpa in jurul lor, dar fara casa – fara pereti, fara acoperis si fara podea!! De aceea suntem indemnati in Noul Testament sa cautam INTELEPCIUNEA mai intai de toate. “Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga” (Iacov 1:5). Biserica se zideste prin intelepciune. Si intelepciunea lui Dumnezeu vine in biserica prin darul profetiei.

De aceea trebuie sa “umblam dupa darurile duhovnicesti, dar mai ales sa profetim” (1 Cor 14:1,5) in fiecare adunare. Intalnirile pentru studiu biblic si evanghelizare sunt bune. Dar daca vrem sa zidim biserica o marturie pura pentru Hristos, atunci darului profetiei trebuie sa i se dea locul INTAI.