scris de :   Zac Poonen categorii :   Ucenici
WFTW Body: 

În 1 Ioan 2:12-14, Ioan scrie despre trei niveluri în viața creștină: pruncia spirituală, tinerețea spirituală și maturitatea spirituală.

Pruncii sunt cei care cunosc doar iertarea păcatelor lor și că Dumnezeu a devenit Tatăl lor. Acestea sunt două lucruri pe care toți pruncii în Hristos trebuie să le știe. Aceasta este temelia și punctul de pornire al vieții creștine. Nu poți să crești dacă nu începi pe această temelie clară. Următorul nivel de maturitate este atunci când învățăm cum să avem Cuvântul lui Dumnezeu locuind în permanență în inimile noastre, astfel încât să fim puternici și să-l putem birui pe Satan (2:13,14). De acolo, trebuie să creștem și să devenim părinți spirituali pentru alții. Aceștia Îl cunosc pe Dumnezeu și căile Lui în mod intim – însemnând a-L cunoaște mai mult decât ca Tată al lor. Atunci când devii matur, Îl cunoști personal pe Dumnezeu, valorile pe care le are și principiile prin care lucrează, etc. Astfel de părinți îi pot călăuzi pe alți credincioși – și aceasta este cea mai mare nevoie a momentului în bisericile noastre de astăzi.

Cei care vorbesc numai despre iertarea păcatelor și cum Dumnezeu este un Tată bun, care Se îngrijește de toate nevoile lor pământești și le vindecă bolile și le poartă de grijă, sunt prunci. Ei sunt ca și prunci care tot spun: "Mama, Tata". Cu toții începem aici. Dar nu trebuie să rămânem în această stare. Trebuie să creștem și să învățăm cum să luptăm cu Satan. Apoi trebuie să mergem dincolo chiar și de asta. Trebuie să mergem mai departe să-L cunoaștem pe Dumnezeu în mod intim. Acesta este cel mai măreț lucru dintre toate. Atunci putem fi o binecuvântare pentru mulți din biserică, ca "părinți".

Tuturor acestor credincioși, care sunt la niveluri diferite de maturitate, Ioan le dă un îndemn: "Nu iubiți lumea, nici lucrurile din lume" (2:15). Au nevoie și părinții spirituali de un îndemn de a nu iubi lumea? Da. Chiar și cel mai matur creștin din lume este în pericol de a iubi lumea, în orice moment. Deci, chiar și el are nevoie de îndemnul: "Nu iubiți lumea. Dacă iubiți lumea, nu-L puteți iubi pe Tatăl."

Sunt menționate trei lucruri aici, care constituie ceea ce Ioan numește "lumea": pofta firii pământești – patimile sexuale, mâncatul în exces, lenea; pofta ochilor – dorința de a cumpăra tot ce vedem, care este legată de iubirea de bani; și mândria – cel mai mare păcat dintre toate. Aceste trei lucruri caracterizează acest sistem mondial. Orice persoană care iubește oricare dintre aceste lucruri nu-L poate iubi pe Tatăl. Dar toate acestea și lumea vor trece foarte curând. Doar cel care face voia Tatălui va rămâne în veac (2:17). Acesta este un lucru pe care trebuie să-l avem în vedere mereu.