scris de :   Zac Poonen categorii :   Biserica Ucenici
WFTW Body: 

“Învățați-i să facă tot ce v-am poruncit…” (Matei 28:20)

Aceasta este următoarea parte a Marii Trimiteri. Mai întâi mergem în toată lumea și le spunem oamenilor că sunt păcătoși, că Hristos a murit pentru păcatele lor și a înviat din morți, că S-a înălțat la cer și Se va întoarce, și că El este singura cale către Tatăl. Oriunde găsim oameni care răspund acestei chemări, atunci îi invităm să-L facă pe Isus Domn al vieții lor, să fie ucenici care Îl vor urma pe Hristos toată viața, și îi botezăm în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, prezentându-le taina Dumnezeirii. Dar lucrurile nu se termină aici; toate acestea sunt ca și cum ai veni la linia de start a cursei de maraton olimpic.

Ar fi o performanță grozavă dacă ai fi selectat să îți reprezinți țara și să ajungi la linia de start a cursei de maraton olimpic. Acest lucru în sine este o mare realizare, dar nu înseamnă nimic dacă rămâi doar la atât, pentru că sosirea la linia de start este doar începutul cursei. Tot în același fel, este un lucru măreț faptul că ai devenit ucenic și ai fost botezat în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh, dar ca și cu imaginea Olimpiadei, trebuie să începi să alergi în cursa de maraton. Și a alerga în această cursă înseamnă a face fiecare lucru pe care ne-a poruncit Isus să-l facem.

Acest lucru va dura o viață întreagă pentru fiecare creștin, și asta este ceea ce ar trebui să-i învețe fiecare biserică pe oameni.

Dacă o biserică prioritizează facerea de ucenici și botezarea acestora, nu ar trebui să se oprească aici. Ce ar trebui să-i învețe pe oameni în fiecare duminică în programele de biserică? Trebuie să-i învețe ceea ce ne-a învățat Isus, fiecare lucru. Tot ceea ce ne-a învățat Isus, nu doar câteva lucruri selectate și, cu siguranță, nu psihologie sau simplu divertisment. Este trist când o biserică este mai interesată să-și îmbunătățească muzica decât să îmbunătățească calitatea membrilor săi. Este extrem de trist. Ce credeți că Îl interesează mai mult pe Dumnezeu din ceruri?

Să presupunem că o nouă biserică se strânge împreună. Să presupunem că este plină de oameni care sunt cu adevărat născuți din nou și care își doresc cu adevărat să-L facă pe Isus Domn al vieții lor. Dacă descoperi că o astfel de biserică se concentrează pe muzică, crezi că Dumnezeu este mulțumit? E bine să ai muzică bună, nu sunt împotriva la asta. Dar este o chestiune de prioritate. Ce Îl interesează mai mult pe Dumnezeu, calitatea oamenilor din acea biserică care devin mai asemănători lui Hristos sau muzica ce devine mai antrenantă? Aici putem vedea cum au fost abătuți creștinii fiindcă liderii creștini nu au înțeles ce Îi place lui Dumnezeu.

Ce ar trebui să facem în bisericile noastre? Trebuie să-i învățăm pe oameni să asculte de fiecare lucru pe care l-a poruncit Isus. Nu îi putem învăța pe alții cum să păzească poruncile lui Dumnezeu dacă nu le păzim noi înșine. Observați diferența dintre aceste două afirmații: “Învățați-i tot ce v-am poruncit” și “Învățați-i să păzească (să facă) tot ce v-am poruncit”.

Dacă ar trebui să-i învăț pe oameni tot ceea ce a poruncit Isus, aș putea să iau toate învățăturile lui Isus și să-i învăț exact la fel cum predă un om chimie, fizică sau istorie. Studiez conceptele și le predau. Dar “a-i învăța pe oameni să facă...” ar necesita să fi făcut eu mai întâi acel lucru, astfel încât să-i pot învăța cum să facă și ei. Dacă nu am făcut eu un lucru, aș fi ca o persoană care-i învață pe alții să înoate deși nu știu să înot. Dacă ai înțeles principiile și tehnicile înotului, le poți explica clar pe o tablă multor oameni, deși tu nu știi să înoți. Asta înseamnă doar “a-i învăța”. Dar “a-i învăța să facă…” înseamnă să le arăți în piscină sau într-un râu cum poți de fapt să înoți la suprafața apei și cum poți să te miști dintr-un loc în altul.

Un lider biblic creștin are responsabilitatea de a-i învăța pe oameni efectiv să facă fiecare lucru pe care l-a poruncit Isus, iar aceasta este o cantitate uriașă de învățături. De aceea am scris cartea “Tot ceea ce ne-a învățat Isus” - pentru a îndeplini această poruncă. Tot ceea ce caut să fac este să împlinesc porunca lui Isus, să-i învăț pe alții tot ceea ce ne-a învățat Isus și să te învăț să faci ce ne-a învățat Domnul Isus așa cum am căutat să fac eu însumi în ultimii 52 de ani din viața mea. Nu doar să pun accentul pe lucrurile care sunt poruncile mele preferate, sau pe cele care sunt ușoare și să le neglijez pe celelalte.

Aceasta trebuie să devină pasiunea fiecărui ucenic: să facă tot ceea ce poruncește Isus.