Isus ne-a învățat să ne rugăm în fiecare zi: „Ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”. Știți că trebuie să ne rugăm pentru iertare în fiecare zi? Chiar dacă nu repetăm rugăciunea Domnului Isus în fiecare zi, trebuie cel puțin să recunoaștem că trebuie să ne rugăm zilnic pentru iertare. Eu mă rog în fiecare zi: „Doamne, iartă-mă de păcatele mele”. De unde știm că iertarea este ceva de care avem nevoie zilnic? Pentru că versetul precedent din rugăciunea Domnului Isus spune: „Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi” (Matei 6:11). Prin urmare, este un lucru zilnic. Doamne, am nevoie de pâinea mea zilnică astăzi, iar cererea mea ulterioară este ca Tu să mă ierți și astăzi de păcatele mele.
Poate că întrebi: „Cum poți să spui că ai biruință asupra păcatului, dar în același timp spui că păcătuiești în fiecare zi?” Există o diferență între a birui păcatul conștient și a păcătui în mod inconștient în domenii despre care nici măcar nu știm. Suntem realmente conștienți de aproximativ 10% din viața noastră. La fel cum putem vedea doar vârful ghețarului, putem vedea doar partea de sus a păcatului din viața noastră. Există o mulțime de domenii în viața noastră în care suntem inconștienți de păcat și de lipsa de asemănare cu Hristos. Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ierte chiar și în acele aspecte.
Acesta este sensul cererii de iertare în fiecare zi. Putem trăi în biruință totală asupra păcatului conștient, așa cum a făcut apostolul Pavel. În 1 Corinteni 4:4, Pavel spune: „Căci n-am nimic împotriva mea”. Cu alte cuvinte, Pavel spune: „Trăiesc în biruință asupra tuturor păcatelor conștiente. S-ar putea să nu fiu conștient de vreun păcat din viața mea, dar asta nu înseamnă că sunt achitat sau complet eliberat de vinovăție. Cel care mă examinează este Însuși Domnul, înaintea căruia sunt răspunzător. El vede multe domenii din viața mea pe care eu însumi nici măcar nu le văd. Din acest motiv nu pot să spun cu nepăsare că sunt achitat. Trebuie să-I cer lui Dumnezeu să mă ierte. Când El îmi dă lumină în domenii de care nu eram conștient anterior, atunci pot să caut biruința în aceste domenii”. Aceasta este sfințirea.
Domnul ne dă o poruncă simplă: „Urmează-Mă”. El ne arată atunci calea către o viață minunată de sfințire progresivă. Proverbe 4:18 spune: „Dar cărarea celor neprihăniţi este ca lumina strălucitoare, a cărei strălucire merge mereu crescând până la miezul zilei”. Dacă suntem născuți din nou, suntem declarați neprihăniți pentru că ne-a fost atribuită neprihănirea lui Hristos. Momentul convertirii este ca soarele care răsare peste orizont dis de dimineață, alungând întunericul. Soarele devine mai strălucitor în timp ce se ridică încet pe cer, până când ajunge în poziția perfectă de amiază, când este cel mai strălucitor. În mod similar, dacă suntem neprihăniți, ar trebui să progresăm în practică neprihănire zi de zi într-o măsură mai mare. Soarele nu trebuie să rămână la orizont toate zilele vieții noastre. Trebuie să crească în luminozitate. Calea celor neprihăniți este ca lumina strălucitoare a zorilor care devine din ce în ce mai strălucitoare până în ziua în care Se va întoarce Hristos. Atunci vom fi ca El.
Vom fi complet asemănători Domnului Isus doar atunci când El va reveni, dar putem umbla ca El astăzi. 1 Ioan 3:2 spune: „Preaiubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat încă. Dar ştim că, atunci când Se va arăta El, vom fi ca El, pentru că Îl vom vedea aşa cum este”. Observați distincția făcută în 1 Ioan 3:2. Suntem deja copii ai lui Dumnezeu, dar ceea ce vom fi nu s-a manifestat încă. Cum vom fi noi? Vom fi complet ca Isus. Întreaga noastră personalitate, inclusiv toate gândurile, cuvintele, faptele, atitudinile, motivațiile noastre, fiecare domeniu al vieții noastre interioare și viața noastră subconștientă va fi ca Isus.
Și când se va întâmpla asta? Atunci când El revine, și Îl vedem așa cum este. Dar până în ziua aceea, ce ar trebui să facem? 1 Ioan 3:3 spune că, dacă ai această nădejde că într-o zi vei fi în întregime ca Isus, vei continua să te curățești în fiecare zi până când vei atinge standardul Lui de curăție. Acest lucru este asemănător cu ceea ce este scris puțin mai devreme în 1 Ioan 2:6, unde spune că dacă zic că sunt creștin, trebuie să trăiesc așa cum a trăit Hristos și să umblu așa cum a umblat El. Apoi, într-o bună zi, voi fi ca El.
Există o diferență între 1 Ioan 2:6 și 1 Ioan 3:2. Mesajul din 1 Ioan 2:6 înseamnă că trebuie să trăim după aceleași principii după care Isus și-a trăit viața pământească, și să-L urmăm. Trebuie să avem aceeași atitudine pe care a avut-o Isus față de lucrurile materiale, față de bărbați, femei, farisei, ipocriți religioși și față de vrăjmași. De exemplu, Isus S-a rugat pentru acei vrăjmași care L-au răstignit: „Tată, iartă-i căci nu știu ce fac”.
Duhul Sfânt ne va împuternici să trăim cum a trăit Isus, dar acest lucru va fi doar în viața noastră conștientă, care reprezintă doar 10% din întregul vieții noastre. Restul de 90% este ascuns. Dumnezeu ne va descoperi mai mult din această zonă ascunsă, astfel încât să putem birui în acele domenii și să ne curățim din ce în ce mai mult. Dumnezeu ne curățește de păcat (1 Ioan 1:7), dar trebuie să căutăm și noi să ne curățim, renunțând la păcat prin puterea Duhului Sfânt (1 Ioan 3:3).