scris de :   Zac Poonen categorii :   Religious or Spiritual
WFTW Body: 

Mila este un antidot foarte important impotriva fariseismului. A fi milostiv fata de altii inseamna mai mult decat a-i ierta pe cei care ne ranesc sau care ne fac rau. Inseamna a-i ajuta pe cei in nevoie. In pilda Samariteanului Milostiv Isus a explicat ce inseamna “mila” (Luca 10:25-37 – observati folosirea cuvantului “mila” in v. 37).

Aici citim despre un carturar care L-a intrebat pe Isus cum sa mosteneasca viata vesnica. Isus i-a raspuns ca trebuie sa Il iubeasca pe Dumnezeu cu toata inima si pe aproapele lui ca pe sine insusi. Insa carturarul (la fel ca multi invatatori biblici astazi) “vroia sa se indreptateasca” (v. 29) L-a intrebat pe Isus ce inseamna “aproapele”. Indreptatirea proprie l-a identificat imediat ca fiind fariseu si Isus i-a raspuns printr-o ilustratie.

In aceasta pilda citim mai intai despre un preot (un diacon in casa lui Dumnezeu) care l-a ignorant pe omul batut si lasat pe marginea drumului. Acesta vazuse nevoia omului si fusese indifferent. Poate a simtit ca acel om fusese mustrat de Dumnezeu pentru vreun pacat secret din viata lui. Sau poate ca il invinovatea pe acel om ca umbla singur noaptea. Acesta era exact ca cei trei predicatori care ii predicasera lui Iov. Cat de grabiti suntem, cand vedem oameni suferind, sa punem suferinta lor pe seama unor rele pe care ne imaginam ca le-au comis, in loc sa ii ajutam. Cat de indiferenti suntem fata de nevoia umana. “Mi-a fost foame si nu mi-ai dat niciodata nimic sa mananc”, ne spune Domnul, “Mi-a fost sete si nu Mi-ai dat nimic sa beau. Am fost gol si nu Mi-ai dat haine. Am fost bolnav si nu M-ai vizitat niciodata. Doar Mi-ai cantat cantece si Mi-ai predicat predici, dar nu M-ai ajutat niciodata in nevoie”.

Acel preot fusese mai preocupat sa ajunga la intalnire in Ierusalim la timp decat sa ajute o fiinta umana. Sa nu uitam ca multi oameni care ajung la timp la intalniri ajung in final in iad. Apoi, un levit (un frate in casa Domnului) a trecut si el pe acolo si si el a fost testat de Dumnezeu. Si si el a picat testul. Si el dorise sa ajunga la intalnire la timp si fusese indiferent fata de nevoia umana. Acesti doi oameni religiosi dorisera sa ajunga la intalnire sa Il auda pe Dumnezeu vorbindu-le. Cat de putin si-au dat seama ca Dumnezeu le vorbise deja pe drum spre intalnire – si ca ei nu ascultasera. Nu auzisera niciodata ca rugaciunile lor si cantecele lor si religia lor erau toate inutile pentru ca erau indiferenti fata de suferintele unui om pe care il intalnisera pe drum. Dumnezeu foloseste suferintele oamenilor evlaviosi pentru a testa inimile celor care ii vad suferind.

Nici unul dintre noi nu poate arunca cu pietre in acesti doi oameni religiosi; pentru ca si noi ne-am purtat ca ei candva. Daca ne vedem in levitul sau in preotul din pilda, atunci sa ne pocaim si sa cautam sa traim radical diferit in zilele care vin. Si noi trebuie sa ne dam seama ca, la fel ca preotul si levitul acesta, si noi am fost pusi de Dumnezeu pe pamant sa Il reprezentam. Si trebuie sa ne pocaim de faptul ca nu L-am reprezentat asa cum trebuie.

In final, un samaritean dispretuit (un frate care apartine unei alte denominatii care nu avea o doctrina asa de pura ca a preotului si ca a levitului) a fost folosit de Dumnezeu sa il ajute pe omul batut. Acel samaritean nu era un diacon sau un predicator. Era doar unul dintre acei oameni tacuti care se duc si fac bine altora, care cauta oportunitati sa ii ajute pe cei in nevoie, fara ca cineva sa afle vreodata. Nu l-a judecat pe acel om batut. Si-a dat seama ca aceasta calamitate i s-ar fi putut intampla si lui. Si astfel, a fost milostiv. S-a dezbracat de sine si si-a cheltuit timpul si banii pentru a ajuta un frate in nevoie.

Vedem aici ce este cu adevarat calea noua si vie prin fire: Isus manifestat in trup este DRAGOSTE manifestata in fire. Este MILA manifestata prin fire. Este BUNATATE manifestata prin fire.