scris de :   Zac Poonen categorii :   Spirit Filled Life
WFTW Body: 

Efeseni 1:3 spune: "Binecuvântat să fie Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru, Isus Hristos, care ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări duhovnicești, în locurile cerești, în Hristos." Observați acolo că toate aceste binecuvântări sunt spirituale, nu materiale. Binecuvântările pământești erau ceea ce li s-a promis israeliților sub vechiul legământ. Putem citi asta în Deuteronom 28. Aceasta e ceea ce deosebește harul pe care l-a adus Hristos, de legea pe care a adus-o Moise. Dacă ar fi existat un verset ca acesta, în Vechiul Testament, ar fi fost așa: "Binecuvântat să fie Dumnezeul Atotputernic (nu Tatăl nostru), care ne-a binecuvântat cu tot felul de binecuvântări materiale, în locurile pământești, în Moise." Așadar, acei credincioși care caută în primul rând vindecare fizică și binecuvântări materiale se întorc, realmente, înapoi la vechiul legământ. Astfel de "credincioși" sunt de fapt israeliți și nu creștini. Ei sunt urmași ai lui Moise, nu ai lui Hristos. Asta înseamnă că Dumnezeu nu-i binecuvântează pe credincioși astăzi din punct de vedere material? El o face – dar într-un mod diferit. Pe măsură ce aceștia caută împărăția Lui și neprihănirea Lui mai întâi, toate nevoile lor pământești le sunt asigurate. Sub vechiul legământ, oamenii au căutat numai aceste lucruri pământești și au primit belșug din acestea – mulți copii, proprietate multă, mulți bani, biruință asupra vrăjmașilor, onoare și poziție pe pământ, etc. Dar sub noul legământ, noi căutăm binecuvântări duhovnicești – copii spirituali, bogăție spirituală, onoare spirituală, biruințe spirituale (asupra lui Satan și firii pământești, și nu asupra filistenilor sau ființelor umane). Nevoile noastre pământești, precum sănătatea și banii de care avem nevoie pentru a face voia lui Dumnezeu, ne sunt adăugate. Dumnezeu ne va da atât de mulți bani cât știe El că nu ne vor ruina. Sub Vechiul Legământ, Dumnezeu se poate să-i fi făcut pe unii oameni miliardari. Dar El nu face acest lucru pentru noi astăzi, fiindcă asta ne-ar putea împiedica de la a căuta lucrurile de sus – și, astfel, ne-ar distruge.

Mulți credincioși nu au înțeles diferența dintre vechiul legământ și noul legământ. De aceea încă umblă după lucrurile pe care Dumnezeu le-a promis oamenilor sub vechiul legământ. Oamenii care predică din Biblie prosperitatea sunt foarte selectivi cu privire la ceea ce predică. De exemplu, binecuvântarea vechiului legământ din Deuteronom 28:11 promitea că Dumnezeu avea să-i binecuvinteze pe israeliți cu mulți bani, precum și mulți copii. Dar acești predicatori nu vor predica a doua parte. Asta dovedește lipsa lor de integritate. N-am auzit nici unul din acești predicatori ai prosperității predicând că Dumnezeu va binecuvânta pe poporul Său cu mulți copii. Acest fapt însuși este suficient pentru a dovedi că sunt înșelători de primă clasă. Ei predică prosperitatea materială, fiindcă vor să-și justifice bogăția imensă (pe care au obținut-o colectând bani de la oameni săraci), prin citarea unui verset irelevant din Vechiul Testament. Nu vă lăsați înșelați de astfel de predicatori.

Cuvintele "binecuvântări duhovnicești" din 1:3 ar putea fi traduse ca "binecuvântarea Duhului Sfânt". Dumnezeu ne-a dat deja tot felul de binecuvântări ale Duhului Sfânt, în Hristos. Trebuie doar să le revendicăm în numele lui Isus. Imaginați-vă o fată cerșetoare stând și cerșind lângă drum. Un prinț bogat trece pe-acolo și decide să se căsătorească cu ea și pune milioane de lei într-un cont bancar – un cont din care ea poate să scoată bani cu libertate în orice moment vrea. Ce fată norocoasă este ea! Odată ea nu avea nimic decât o căniță cu câteva monede în ea. Dar acum trăiește în stil mare, cu cele mai bune haine. Poate retrage orice sumă de bani de la bancă, fiindcă are atât de multe cecuri în alb semnate de prinț. Aceasta este imaginea noastră, spiritual vorbind. Putem merge acum la banca cerului și revendica fiecare binecuvântare a Duhului Sfânt, pentru că sunt toate ale noastre, în Numele lui Hristos. Tot ce e al cerului este al nostru în Hristos dacă rămânem în această relație de mireasă cu El, dacă putem spune: "Doamne, vreau să-Ți fiu credincioasă toate zilele mele pe pământ ca mireasă a Ta." Atunci, fiecare binecuvântare a Duhului Sfânt este a noastră. Nu trebuie să încercăm să-L convingem pe Dumnezeu că merităm vreuna din ele – fiindcă nu merităm nici una din ele. Vă puteți imagina acea fată cerșetoare imaginându-și că merită toată bogăția pe care a primit-o în mod liber? Nicidecum. Tot ceea ce primim este prin mila și harul lui Dumnezeu. Putem primi tot ce este ceresc, fiindcă toate ne-au fost date fără plată în Hristos. Nu le putem câștiga prin postul sau rugăciunile noastre. Mulți nu primesc binecuvântările Duhului Sfânt pentru că ei încearcă să le câștige în aceste moduri! Nu le putem primi așa. Trebuie să le acceptăm pe toate doar prin meritul lui Hristos.

Îmi amintesc cum Domnul m-a învățat această lecție, când mă rugam pentru o nevoie pământească odată. Am spus: "Doamne, Ți-am slujit atât de mulți ani. Deci, Te rog, fă acest lucru pentru mine." Domnul a spus: "Nu, nu voi face asta, dacă vii în propriul tău nume." În acea zi am înțeles ce înseamnă să te rogi în Numele lui Isus. În acea zi am realizat că credinciosul nou, care tocmai s-a convertit, și eu care mă convertisem în 1959, trebuia să venim amândoi la Dumnezeu pe exact aceeași bază – doar în meritul lui Isus Hristos. Acesta trebuie să vină la banca cerului cu un cec semnat de Isus Hristos. Eu, de asemenea, pot veni acolo doar cu un cec semnat de Isus Hristos. Dacă vin la Dumnezeu spunând că I-am fost credincios atât de mulți ani, atunci vin la banca cerului cu un cec semnat de mine. Iar banca cerului îl va respinge. Acesta este motivul pentru care multe dintre rugăciunile noastre nu sunt ascultate. Nu ne ducem în Numele lui Isus. Mergem în numele nostru. Gândim că, fiindcă am sacrificat atât de mult pentru Dumnezeu, El ar trebui să ne răspundă. Chiar dacă am trăit cu credincioșie timp de 70 de ani, când venim înaintea Domnului, putem veni doar pe aceeași bază ca și un nou convertit – în numele lui Isus. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acea descoperire, fiindcă după aceea nu am mai dus niciodată un cec lui Dumnezeu semnat cu numele meu!! Când sunt ispitit să fac asta, zic: "Acest cec nu va fi niciodată încasat. Voi merge în numele lui Isus și doar datorită meritelor Sale." Așadar, fiecare binecuvântare a Duhului Sfânt este a noastră în locurile cerești, în Hristos.