scris de :   Zac Poonen categorii :   Foundational Truths Căutător
WFTW Body: 

Pavel vorbeste mult despre marele adevar ca toti credinciosii au murit cu Hristos cand El a murit pe cruce (2 Corinteni 5:14). Vorbeste despre aceasta in Romani, Corinteni si Galateni. "Am fost rastignit impreuna cu Hristos" (Gal 2:20). Aceasta este o revelatie pe care Dumnezeu i-a dat-o lui Pavel. Nu il vedem pe Petru, Ioan sau Iacov scriind despre aceasta. Cand Isus a murit si a inviat din nou, in ochii lui Dumnezeu, toti credinciosii au murit si au inviat din nou cu El. Prin urmare, nu mai putem trai pentru noi insine, ci doar pentru El (2 Corinteni 5:15).

Daca ii intrebam pe credinciosi "De ce a murit Hristos?", raspunsul pe care l-ar da multi dintre ei este din 1 Corinteni 15:3, "Hristos a murit pentru pacatele noastre." Aceasta este adevarat. Dar aceasta este doar o parte a raspunsului. A doua parte este aici: "Hristos a murit pentru ca noi sa nu mai traim niciodata pentru noi insine, ci pentru El" (2 Corinteni 5:15). Cand traim pentru noi insine, noi stricam scopul pentru care a murit Hristos. Daca continuam sa traim in pacat, noi profitam de faptul ca Hristos a murit pentru noi si astfel profitam de harul lui Dumnezeu. Orice credincios care traieste pentru sine insusi nu a inteles cu adevarat intregul scop pentru care a murit Hristos. Scopul lui Satan este sa ne orbeasca fata de intregul adevar al lui Dumnezeu. Mai intai incearca sa ne impiedice sa intelegem orice cu privire la moartea lui Hristos. Daca totusi vedem ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, atunci Satan va incerca sa ne orbeasca ochii cu privire la intregul scop al mortii lui Hristos.

Hristos a murit sa ne elibereze permanent de o viata centrata pe sine. Cand punem aceste doua versete impreuna - 1 Corinteni 15:3 si 2 Corinteni 5:15 - vedem ca radacina tuturor pacatelor este viata centrata pe sine. Omul traieste in pacat pentru ca traieste pentru sine insusi. Atata vreme cat omul traieste pentru sine, niciodata nu va avea victorie asupra pacatului. Atata vreme cat radacina copacului nu este taiata, copacul va continua sa dea rod. Daca tai radacina (centrarea pe sine) atunci nu va mai trebui sa tot tai rodul rau (pacatul) care este produs.

Multi oameni au scapat de pacat la suprafata, insa radacina este tot acolo, radacina trairii pentru sine. Niciodata nu vei avea victorie asupra pacatului atata vreme cat traiesti pentru tine. Trebuie sa decizi o data pentru totdeauna "De acum inainte, nu voi mai lua nici o hotarare care sa ma aiba pe mine in centrul vietii. Nu voi mai lua niciodata o decizie pe baza profitului pe care l-as putea castiga eu." Stii cati oameni iau decizii in lucrarea crestina bazandu-se pe raspunsul la intrebari ca acestea: "Cum ma va avantaja pe mine acest lucru? Cum va avantaja acest lucru familia mea?" Asa ia hotarari si un pacatos neconvertit si fara Dumnezeu. Asadar nu exista nici o diferenta intre tine si ei, cu exceptia faptului ca ei poate sunt atei, pe cand tu mergi la vreo biserica. Insa inlauntru, sunteti amandoi la fel. Isus a murit sa ne elibereze de acest lucru, astfel incat sa nu mai luam nici o decizie pe baza profitului pe care ni l-ar aduce, ci pe baza gloriei pe care I-ar aduce-o lui Dumnezeu si a profitului pe care l-ar aduce imparatiei si scopului Lui. Daca putem gasi 100 de astfel de oameni, putem rasturna India cu susul in jos. Insa este dificil sa gasim doar cativa astfel de oameni.

Marea majoritate a crestinilor nu au inteles ca nu mai trebuie sa traim pentru noi insine. Acestia sar peste versete ca 2 Corinteni 5:15 sau 2 Corinteni 5:17, "Cele vechi s-au dus, toate s-au facut noi - o faptura noua." Insa as vrea sa te intreb "Care sunt lucrurile vechi care s-au dus sau care ar fi trebuit sa se duca?" S-a dus "trairea pentru sine?" Au devenit ambitiile si scopurile tale noi?