EVANGHELIA ADEVARATA SI CEA FALSA

Article Body: 

Crestinii sunt in mod general impratiti in doua categorii, dupa cum urmeaza :

1) "Romano-Catolici" si "Protestanti" - dupa nastere.

2) "Episcopali" ( conformisti) si "Biserica libera" (nonconformisti) - dupa modelul de biserica.

3) "Crestini nascuti din nou" si "Crestini nominali" - dupa o anumita "experienta".

4) "Evanghelici" si "Liberali" - dupa doctrina.

5) "Carismatici" si "Noncarismatici" - dupa "vorbirea in limbi".

6) "Slujitori cu norma intreaga" si "slujitori seculari" - dupa profesie.

Pot fi si alte categorii. Dar nici una dintre aceste categorii nu are in vedere radacina problemei pe care Isus a venit sa o rezolve.

Multi stiu ca "Hristos a murit pentru pacatele noastre" (1 Cor. 15:3). Dar sunt multi care nu stiu ca Biblia spune ca Isus a murit si pentru ca "sa nu mai traim pentru noi insine, ci pentru El" (2 Cor. 5:15).

O modalitate mai scripturala de a impratii crestinii ar putea fi dupa cum urmeaza: "Cei care traiesc pentru ei insisi" si "Cei care traiesc pentru Hristos"; sau

"Cei care cauta slava lumii" si " Cei care il cauta pe Hristos"; sau

"Cei care au prioritati lumesti" si "Cei care il au ca prioritate pe Dumnezeu"; sau

"Cei care iubesc banii" si "Cei care il iubesc pe Dumnezeu" (Isus a spus ca este imposibil sa le iubim pe amandoua (Luca 16:13).

Din pacate nu am auzit pe nimeni vreodata folosind aceste categorii. Modul acesta de categorisire in grupuri priveste la viata intima si umblarea cu Dumnezeu a unui crestin, iar cele mai sus mentionate privesc la detaliile exterioare. Insa cerul foloseste ultima modalitate. Asta inseamna ca singura modalitate de categorisire a crestinilor care conteaza cu adevarat este ultima mentionata. Prin aceasta, cei din jur nu ne pot categorisi. Noi insine trebuie sa vedem carei categorii apartinem

- pentru ca nimeni in afara de noi insine nu ne cunoaste dorintele si motivatiile interioare. Nici macar sotul sau sotia nu poate cunoaste cu adevarat care sunt lucrurile pentru care traim.

Isus nu a venit in mod principal ca sa dea oamenilor o anumita doctrina, sau un model de biserica sau vorbirea in limbi sau chiar sa le dea o anumita traire/experienta!

Isus a venit sa "ne scape din pacat". El a venit sa dezradacineze pacatul din viata noastra. Radacina pacatului este a place sinelui, a ne urmari propriile interese si a face doar voia noastra.


Daca nu permitem Domnului sa smulga aceasta radacina din viata noastra, vom fi crestini doar intr-un mod superficial. Satan va incerca din toata puterea sa ne insele in a crede ca facem parte dintr-o clasa superioara fata de ceilalti crestini din jur, din cauza doctrine sau a experientei sau a modelului bisericii noastre!

Lui Satan nu-I pasa daca avem o doctrina sanatoasa, experienta si un anumit model de biserica, atata timp cat continuam sa "traim pentru noi insine". (Acesta este un sinonim pentru "a trai in pacat"!!). Crestinismul din ziua de azi este plin de crestini care traiesc pentru ei insisi si care sunt convinsi ca Dumnezeu ii vede ca fiind superiori celorlati crestini din cauza diferentelor doctrinare sau a modelului de biserica sau a trairilor. Putem vedea aici ca Satan isi indeplineste cu succes scopul in crestinismul din ziua de azi.

In Ioan 6:38, Isus spune ca a venit din Cer pe Pamant

1) Nu pentru ca sa faca voia Lui (pe care a dobandit-o cand s-a coborat pe pamant sub forma omeneasca), ci

2) Ca sa faca voia Tatalui.

Iata deci care trebuie sa fie exemplul nostru.

De-a lungul vietii lui Isus pe pamant - in timpul celor 33 de ani jumatate - El si-a respins voia proprie si a facut voia Tatalui Sau. El le-a spus ucenicilor sai ca oricine doreste sa-L urmeze trebuie sa faca precum El. El a venit ca sa smulga din radacini pacatul din viata noastra - "voia proprie" - si sa ne scape de pacat.

In domeniul stiintei, de mii de ani omul a facut greseala sa creada ca Pamantul este centrul Universului. Soarele, luna si stelele dau impresia ca se invart in jurul Pamantului. A fost nevoie de curajul unui om ca si Copernicus ca sa puna la indoiala aceasta idee cu 450 de ani in urma, si sa arate ca de fapt Pamantul nu este nici macar centrul sistemului nostru solar, cu atat mai putin mai putin al universului. Pamantul a fost creat sa fie centrat pe soare. Atata timp cat centrul a fost gresit, calculele oamenilor au fost gresite. Dar odata ce a fost gasit centrul corect calculele au inceput sa fie corecte.

La fel este si cu noi atunci cand ramanem "centrati pe sine" in loc sa fim "centrati pe Dumnezeu". Intelegerea noastra a Bibliei si a voii perfecte a lui Dumnezeu (calculelel si premisele noastre) va fi gresita. Dar tot asa cum oamenii au crezut timp de 5000 de ani ca earu corecti in calculele lor (dupa cum am vazut mai devreme) si noi ne inchipuim ca suntem corecti in ceea ce credem! Dar, de fapt, ceea ce credem va fi 100% gresit.

Vedem aceste lucruri chiar si intre "crestinii buni" din ziua de astazi. Exista atat de multe interpretari ale aceleiasi Biblii - si totusi fiecare crede ca interpretarea lor este cea corecta si toti ceilalti gandesc gresit. Ei spun despre ceilalti ca sunt "inselati". De ce? Fiind ca centrul lor este gresit.


Omul a fost creat ca sa fie centrat in Dumnezeu si nu in el insusi. Cand crestinii au centrul gresit, "evanghelia" lor va fi la fel de gresita. De fapt, in ziua de astazi sunt predicate doua evanghelii - una centrata pe sine, iar cealalta centrata pe Dumnezeu.

Evanghelia centrata pe sine promite omului ca Dumnezeu ii va da tot ceea ce are nevoie ca sa aiba o viata comoda aici pe pamant , iar in Cer ii va va pastra un loc dupa sfarsitul vietii pe pamant. Auzim spus in mod constant ca Isus ne va ierta toate pacatele, ne va vindeca toate bolile, ne va da binecuvantari financiare si ne va rezolva toate problemele aici pe pamant.

Totusi, sinele ramane la centrul unei asemenea vieti si Dumnezeu este cel care se invarte in jului lui - ca un slujitor - sa raspunda tuturor rugaciunilor si sinelui orice ii trebuie! Tot ce trebuie sa faca omul in aceasta ecuatie este sa "creada" si sa "primeasca in numele lui Isus toate binecuvantarile materiale"!

Aceasta este evanghelia falsa, pentru ca nici macar nu este pomenita "pocainta". Pocainta este ceea ce Ioan Botezatorul, Isus, Pavel si toti ucenicii au predicat mai intai de toate. In ziua de azi, din pacate, pocainta esta cel mai putin predicata!

In schimb, Evanghelia centrata pe Dumnezeu face o chemare la pocainta. Pocainta inseamna:

Intoarcerea DE la Sine ca centrul vietii, de la a trai doar pentru bunastarea proprie, de la a umbla pe calea aleasa de tine, de la a iubi banii, si de la a iubi lumea aceasta si lucrurile ei (poftele trupesti, poftele ochilor si mandria) , si

Intoarcerea LA Dumnezeu, la a-L iubi cu toata inima, astfel incat El sa fie centrul vietii si voia Luis a fie indeplinita in acea viata.

Credinta in moartea lui Isus pe cruce poate ierta pacatele oricui, dar numai atunci cand este acompaniata de pocainta. Apoi acea persoana poate primi puterea Duhului Sfant ca sa poata renunta la sine si sa poata trai din plin o viata centrata pe Dumnezeu. Aceasta este Evanghelia predicata de Isus si de apostoli.

Evanghelia falsa ne duce spre o poarta MARE si o cale LARGA (foarte usor de parcurs, pentru ca nu este necesara renuntarea la sine sau schimbarea stilului de viata pacatos). Milioane de oameni participa la asemenea adunari unde evanghelia falsa este predicata. Multi intra pe poarta mare si parcurg calea larga crezand ca duce la viata. Dar de fapt ea duce la dezastru. Cei ce predica aceasta evanghelie se lauda cu numere foarte mari de oameni care "au ridicat mana si l-au primit pe Hristos" in adunarile lor. Insa totul este o inselatorie! Desi exista oameni care sunt cu adevarat convertiti in asemenea intalniri, din pricina sinceritatii lor ei ajung sa fie "fii ai gheenei" (Matei 23:15) - inselati despre adevarata lor stare.

Evanghelia adevarata ne duce spre o poarta MICA si o cale INGUSTA - exact asa cum Isus le-a descris, nu duse la extrema - precum fac unele culte "supra-spirituale". Putini sunt cei ce urmeaza calea descrisa de Isus. Cei ce predica aceasta evanghelie nu au multe lucruri cu care sa se laude fiindca statisticile sunt putin impresionante. Insa aceasta evanghelie este singura care duce la Isus si la cer.


"Ascultati cu mare atentie. Celui ce implineste poruncile primite i se va da mai multa lumina si intelepciune. Dar celui ce nu implineste poruncile, chiar si lumina si intelepciunea pe care crede ca le are ii vor fi luate." (Parafrazare a Luca 8:18).

Cel ce are urechi de auzit sa auda.