scris de :   Zac Poonen categorii :   Femeie Ucenici
WFTW Body: 

Eclesiastul a fost inclus în Scriptură pentru a ne arăta că, chiar și cel mai înțelept om de pe pământ poate să rateze în a-L găsi pe Dumnezeu atunci când se bazează pe inteligența sa umană. Isus a spus odată: „Îți mulțumesc, Tată, pentru că ai ascuns aceste lucruri de cei înţelepţi şi pricepuţi, şi le-ai descoperit pruncilor” (Mt. 11:25). Ce lucru au pruncii pe care oamenii înțelepți și pricepuți nu-l au? Umilința. Este foarte dificil pentru o persoană înțeleaptă, pricepută, să fie smerită. Nu este greșit să fii inteligent, dar este cu siguranță nu după voia lui Dumnezeu să fii mândru de inteligența ta. Oamenii mândri nu pot înțelege niciodată căile lui Dumnezeu, indiferent cât de inteligenți ar fi.

Eclesiastul demonstrează cum o persoană poate avea o mulțime de cunoștințe și totuși să nu fie spirituală deloc. Înțelepciunea umană care se găsește în psihologie astăzi are multe lucruri bune în ea. Dar nu este înțelepciune divină. Și este mult mai periculos atunci când înțelepciunea divină este amestecată cu înțelepciunea umană decât dacă am avea înțelepciunea umană de una singură. Dacă cineva ar vrea să te otrăvească, ar amesteca un pic de otravă cu mult lapte. Lucrurile care sunt totalmente rele sunt ușor de detectat. Dar psihologia are multe lucruri bune în ea – și de aceea poate fi periculoasă. Nu este înțelepciune divină. Înțelepciunea divină vine numai din Scripturi. Multe lucruri pe care le spun psihologii, care nu-și supun mintea Cuvântului lui Dumnezeu, sunt greșite. Dacă le urmezi, vei apuca pe căi greșite.

În Eclesiastul capitolul 3:1-8, aflăm că Solomon era un fin observator al naturii umane și al lumii. După mulți ani de observare, el a descoperit că exista un ceas și o vreme pentru tot ce se întâmpla. Există afirmații adevărate și false aici. Psihologia este un amestec de adevăr și eroare. Solomon spune că există un timp pentru a da naștere, un timp pentru a muri și un timp pentru a sădi. Toate acestea sunt corecte. Dar apoi el merge mai departe spunând că există un timp pentru a ucide și un timp pentru a urî! Pentru un om duhovnicesc, nu există niciodată un timp pentru a ucide sau a urî – și nu există ființe umane pe care le urăște. Un om duhovnicesc locuiește în Dumnezeu și îi iubește pe toți oamenii, tot timpul.

Există psihologi care învață că, dacă ești mânios cu tatăl tău, modul de a scăpa de mânia ta este prin a bate o pernă, imaginându-ți că perna aceea este tatăl tău! Solomon probabil credea ceva de genul acesta atunci când a spus că există un timp pentru a urî. Dar asta nu este calea lui Dumnezeu. Isus a spus, „Iubiți pe vrăjmașii voștri.” Așadar, iată un exemplu de gândire lumească a lui Solomon, venind în această carte. Predicatorii religioși adaugă înțelepciunea lor lumească la Cuvântul lui Dumnezeu, atunci când predică. Trebuie să avem grijă aici. Dacă nu trăim în smerenie și zdrobire înaintea lui Dumnezeu, este ușor să fim duși în rătăcire de înțelepciunea omenească, pentru că mare parte din ea sună corect.

Îngăduiți-mi să vă dau un exemplu: A apărut o nouă învățătură în creștinătate, numită “vizualizarea”. Aceasta învață ceva de genul acesta: “Închideți ochii și vizualizați că o să aveți 5000 de oameni în biserica voastră, chiar dacă aveți doar 5 în momentul de față. Imaginați-vă că vă întâlniți într-o clădire foarte mare, chiar dacă vă întâlniți doar într-o casă mică în prezent. Dacă ești olog, imaginează-te mergând. Dacă deții doar un scuter, imaginează-te deținând o frumoasă mașină nouă – atunci veți avea credința necesară pentru a obține aceste lucruri – și le veți primi.” Cele mai multe dintre astfel de vizualizări sunt în raport cu luxuri pământești și clădiri mari de biserică, etc., nu am auzit niciodată pe nimeni învățând pe oameni să se vizualizeze “luând crucea și murind față de sine și urmându-L pe Isus”!! Învățătura de vizualizare provine din filozofia modernă “New Age (Noua Eră)” (care este o contrafacere a adevărului Divin), și din psihologie, nu din Biblie. Cu toate acestea, mulți credincioși care nu au discernământ își imaginează că acesta este modul în care își pot mări credința.

Credința nu se bazează pe vizualizare. Romani 10:17 spune clar că, “credința vine în urma auzirii, iar auzirea vine prin Cuvântul lui Hristos”. Credința se poate baza doar pe ceea ce a vorbit Dumnezeu. Avraam nu l-ar fi putut avea pe Isaac vizualizând că Sara va da naștere unui băiat. Credința lui s-a bazat pe promisiunea clară a lui Dumnezeu. Nu poți să începi să vizualizezi orice vrei și să te aștepți ca Dumnezeu să-ți dea acel lucru. Aceasta este învățătura psihologiei, nu a Bibliei. Gândirea pozitivă poate fi bună pentru oamenii de afaceri, dar nu este credință Biblică. Isus și apostolii nu au făcut minuni prin vizualizare sau prin gândire pozitivă. Este ușor în aceste zile, să fii înșelat de astfel de contrafaceri. Cartea Eclesiastul, prin urmare, are un avertisment pentru noi toți în aceste zile, cu privire la pericolul de a ne baza pe înțelepciunea omenească.