WFTW Body: 

Exista o mare diferenta intre puterea sufletului nostru si puterea Duhului Sfant.

Petru I-a spus candva Domnului “Tu esti Hristosul, fiul Dumnezeului celui viu”. Isus i-a raspuns imediat “Carnea si sangele nu ti-au descoperit asta”. Cu alte cuvinte, Petru nu a descoperit acest adevar spiritual prin puterea sufletului – intelepciunea lui umana sau inteligenta. Sufletul nostru (mintea) nu ne poate da revelatie divina. Daca suntem inteligenti, putem primi ganduri destepte din Biblie. Si putem impartasi aceste ganduri cu altii din biserica si ii putem impresiona pe cei care nu stiu discernce. Insa gandurile umane destepte si revelatia divina sunt atat de diferite si de departe una de cealalta precum cerul de pamant.

Pavel a predicat cu teama si cutremur, pentru ca se temea ca nu cumva sa isi foloseasca propria desteptaciune in predicarea Cuvantului lui Dumnezeu – de teama ca nu cumva credinta altora sa se bazeze pe intelepciunea lui si nu pe puterea lui Dumnezeu (1 Cor 2:1-5). Omeneste vorbind, Pavel era ideal sa lucreze printre Iudei (de vreme ce le cunostea Scripturile), iar Petru printre neamuri. Insa Dumnezeu le-a dat lucrari exact opuse (Gal 2:8) pentru ca sa depinda de Duhul Sfant si nu de abilitatile lor. Gandurile destepte sunt de obicei ce ne gandim sa le predicam altora pentru a le castiga onoarea. Pe de alta parte, descoperirea divina, ii face sa cada cu fata la pamant inaintea lui Dumnezeu. Cu intelepciunea noastra, putem sa-i impresionam pe oameni. Insa cu descoperire divina, ii putem ajuta.

Cand Isaia a primit o descoperire a gloriei lui Dumnezeu, el nu a luat-o ca pe un punct pentru urmatoarea lui predica. El a cazut la pamant si s-a inchinat lui Dumnezeu. Acelasi lucru i s-a intamplat lui Ioan in insula Patmos. Doar dupa ce amandoi au cazut cu fata la pamant inaintea Domnului, acesta le-a spus sa duca mesajul Lui si altora. Trebuie sa ne inchinam lui Dumnezeu inainte sa Il putem sluji.

Puterea sufletului este vazuta si in lucrarea acelor predicatori care, prin putere hipnotica, ii fac pe oameni sa cada la pamant, sa rada isteric si sa le dea banii predicatorilor. Oameni cu boli psihosomatice (boli provocate de atitudini mentale gresite) sunt de asemenea “vindecati” la astfel de intalniri. Toate acestea sunt facute cu puterea sufletului omenesc, insa se folosesc de Numele lui Isus – si astfel chiar si multi credinciosi sunt inselati. Ca slujitori ai lui Dumnezeu, trebuie sa fim indrazneti si sa expunem aceste imitatii. Puterea sufletului poate fi vazuta si in felul in care multi lideri crestini isi domina tovarasii si ii coplesesc cu personalitatea lor. Oamenii sunt uimiti de astfel de lideri si ii respecta ca “oameni sfinti ai lui Dumnezeu”. Si astfel de oameni iubesc o astfel de admiratie din partea adeptilor lor.

Muzica are si ea o extraordinara putere sufleteasca. Ne poate starni emotiile. Dar nu trebuie sa fim inselati si sa credem ca aceasta este puterea Duhului Sfant. Putem sa atragem multi oameni in bisericile noastre cu muzica buna. Insa pe cine atragem? Nu pe saraci in duh care cauta ajutor sa traiasca o viata evlavioasa, ci pe cei culti si sofisticati care sunt mandri de intelegerea si gusturile lor muzicale.

Imi amintesc de o duminica in care am primit vizita unui cuplu talentat din punct de vedere muzical la intalnirea noastra din Bangalore. Au gasit muzica noastra ca fiind sub gusturile lor si nu au mai venit niciodata. Suntem multumitori ca am fost paziti de oameni care cautau o biserica muzicala si nu una evlaviosa. In biserica nu avem nevoie de o orchestra buna, ci de puterea Duhului Sfant. Petru nu a atras multimile de Rusalii cu o orga si un set de tobe, ci cu ungerea lui Dumnezeu. Doar cand aceasta ungere dispare credinciosii cauta sa o inlocuiasca cu muzica frumoasa, predici pline de umor si cladiri mari etc.

Dispozitivele electronice pot fi de asemenea o capcana. Inregistrari cu invataturi biblice date de slujitori unsi de Dumnezeu ne pot ajuta cu siguranta in cresterea noastra spirituala. Insa trebuie sa fim atenti sa nu incepem sa depindem de astfel de inregistrari mai mult decat de Duhul Sfant cand vrem sa Il auzim pe Dumnezeu vorbindu-ne. Chiar daca am avea inregistrari ale apostolului Pavel cu noi, nu am putea sa zidim Trupul lui Hristos cu ele.

Banii sunt un alt lucru cu o enorma putere in lume. Si ne putem bizui pe ei cu usurinta. Aproape toate organizatiile crestine vorbesc astazi despre nevoia de bani si trimit scrisori sa stranga “dolarul atotputernic” de la credinciosii simpli si sinceri (insa creduli) din tarile vestice. Pe de alta parte apostolii nu au cerut niciodata bani pentru ei sau pentru lucrarea lor. I-au indemnat pe credinciosi doar sa isi “aminteasca de cei saraci” (2 Cor 8 & 9). Insa, vai, ceea ce apostolii nu au discutat nici macar o data este discutat mereu astazi in lucrarea crestina. Dumnezeu spune ”Daca Mi-ar fi foame, nu ti-as spune tie, caci a Mea este lumea si tot ce cuprinde ea” (Ps 50:12).

Dar noi, ca slujitori ai lui Dumnezeu? Cand suntem in nevoie – de mancare sau de bani – ce facem? II spunem Tatalui nostru ceresc sau le spunem oamenilor? Daca suntem cu adevarati chemati de Dumnezeu, nu vom duce niciodata lipsa de lucrurile de care avem nevoie pe pamant. Lui Dumnezeu nu Ii lipsesc banii. Ceea ce Ii lipseste lui Dumnezeu sunt slujitori zdrobiti, umili, credinciosi si de incredere. Dumnezeu cauta oameni zdrobiti, umili pe care sa ii imputerniceasca cu Duhul Sau Sfant pentru a-I folosi sa zideasca biserica.

Dumnezeu este un Dumnezeu gelos. Nu Isi va da gloria altuia. Nu Isi va zidi biserica cu nici un alt fel de putere decat puterea Sa. Lucrarea lui Dumnezeu se face si astazi, ca in zilele din trecut – nu prin puterea sufletului sau prin putere electronica sau prin putere financiara, ci prin puterea Duhului Sfant.