scris de :   Zac Poonen categorii :   Lider Bărbat
WFTW Body: 

Este scris în Evrei 2:17, "Prin urmare, a trebuit să Se asemene fraților Săi în toate lucrurile, ca să poată fi, în ceea ce privește legăturile cu Dumnezeu, un mare preot milos și vrednic de încredere"... Domnul Isus a înfruntat presiunea fiecărei ispite pe care o putem înfrunta noi vreodată. Aceasta este ceea ce ne dă o mare încurajare în momentele când suntem ispitiți – că și noi putem învinge. Aceasta este nădejdea de care Satan caută să ne lipsească, prin a încerca să ascundă de noi acest adevăr glorios că, Cristos a venit în trup ca și al nostru și a fost ispitit exact ca noi.

Ca tâmplar în Nazaret, Isus trebuie să se fi confruntat cu ispitele cu care toți cei care se angajează în orice tip de afaceri se confruntă. Dar El niciodată nu ar fi înșelat vreo persoană căreia îi vindea ceva. El n-ar fi cerut niciodată prea mult pentru vreun articol și niciodată n-ar fi compromis asupra vreunui punct de dreptate, indiferent de costul (sau pierderea) care ar fi fost pentru El. El nu era în concurență cu ceilalți tâmplari din Nazaret. El lucra doar pentru a-Și câștiga existența. Astfel, prin cumpărare și vânzare și gestionarea banilor (ca tâmplar), Isus S-a confruntat cu toate ispitele cu care ne confruntăm noi în domeniul banilor. Și El a biruit.

Isus a trăit în supunere față de părinți adoptivi imperfecți timp de atâția ani. Acest lucru trebuie să-L fi expus la diferite forme de ispite interioare (în sfera atitudinilor); și totuși nu a păcătuit niciodată. Iosif și Maria erau încă sub vechiul legământ, astfel că, cu siguranță nu aveau biruință asupra păcatului. Ei trebuie să-și fi ridicat glasurile și să se fi certat unul cu altul, la fel cum fac toate cuplurile căsătorite care nu au biruință. Isus, pe de altă parte, trăia în biruință perfectă. Cu toate acestea, El niciodată nu i-a disprețuit. Dacă i-ar fi disprețuit, ar fi păcătuit. Îi respecta, chiar dacă El era mult mai curat decât ei. Acolo vedem frumusețea smereniei Lui. Astfel vedem, că departe de a trăi o viață lipsită de evenimente în timpul acelor treizeci de ani în Nazaret, Isus era în mijlocul unui conflict împotriva ispitei tot timpul – un conflict care creștea în intensitate pe măsură ce fiecare an trecea – pentru că Tatăl a trebuit să-L treacă pe Căpetenia mântuirii noastre prin toată gama de ispite posibile pentru oameni, înainte de a putea deveni Mântuitorul nostru și Marele nostru Preot.

Cuvântul lui Dumnezeu spune: "Se cuvenea, în adevăr, ca Acela pentru care și prin care sunt toate și care voia să ducă pe mulți fii la slavă să desăvârșească, prin suferințe, pe Căpetenia mântuirii lor." (Evr. 2:10). Erau încă câteva ispite (cum ar fi cele care vin prin faimă națională etc.) cu care Isus avea să se confrunte în ultimii trei ani și jumătate din viața Sa pământească. Dar ispitele obișnuite cu care ne confruntăm cu toții acasă și la locul nostru de muncă, El le întâlnise și le biruise în primii treizeci de ani. Și Tatăl I-a dat lui Isus certificatul Său de aprobare la botezul Lui.

Măcar de am avea ochii deschiși pentru a vedea baza pe care Dumnezeu ne dă aprobarea Lui, aceasta ar revoluționa viețile noastre în totalitate. Nu ar mai râvni niciunul dintre noi o slujire la nivel mondial, ci mai degrabă credincioșie în momentele de ispită din viața de zi cu zi. Ne-am opri din a admira minuni fizice si am începe să admirăm vieți transformate. Astfel, mințile noastre ar fi reînnoite pentru a avea prioritățile corect.

Ce încurajare extraordinară este aceasta, a știi că cele mai mari răsplătiri ale lui Dumnezeu și cele mai înalte laude ale Lui sunt rezervate pentru cei care se confruntă cu ispita cu aceeași atitudine cu care Isus S-a confruntat – aceasta este: "Mai degrabă aș muri decât să comit un păcat sau să nu-L ascult pe Tatăl Meu chiar și doar într-un punct." Aceasta este semnificația îndemnului din Filipeni 2:5-8, care spune: "Să aveți în voi gândul acesta, care era și în Hristos Isus... Care S-a făcut ascultător chiar până la moarte." Astfel, fiecare dintre noi avem aceeași oportunitate de a fi învingători și de a fi printre cei chemați, aleși și credincioși, indiferent de darul nostru sau de lucrarea noastră, și indiferent de sexul sau vârstă noastră.