WFTW Body: 

În Evrei 4:12, citim "Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii."

Cuvântul lui Dumnezeu desparte sufletul și duhul (4:12). Despărțirea între suflet și duh va dezvălui dacă depindem de sufletul nostru (mintea și emoțiile) pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu oamenilor, sau de Duhul Sfânt. Oamenii de sub vechiul legământ nu puteau distinge între suflet și duh.

Cortul vechiului legământ avea trei părți – curtea de afară, locul sfânt și locul preasfânt. Aceasta era o imagine a trupului, sufletului și duhului omului (1 Tes. 5:23). Sufletul era reprezentat de Locul Sfânt și duhul de Locul Preasfânt. Prezența lui Dumnezeu era în Locul Preasfânt. Exista o perdea groasă între Locul Sfânt și Locul Preasfânt. Niciun om nu avea voie să intre în Locul Preasfânt (cu excepția marelui preot o dată pe an). Acest lucru era pentru a învăța în mod simbolic că omul nu putea trăi sau sluji lui Dumnezeu "în duh" sub vechiul legământ. Așadar, israeliții nu puteau să distingă între ceea ce era sufletesc și ceea ce era duhovnicesc. Cei care încă nu pot distinge diferența dintre aceste două, trăiesc ca și creștini ai vechiului legământ.

Cuvântul lui Dumnezeu vă va arăta ce este sufletesc și ce este duhovnicesc. Multe așa-numite lucrări "creștine" de astăzi sunt sufletești. Lucrarea sufletească se bazează pe idei omenești de a sluji lui Dumnezeu. Acestea pot fi idei bune, care nu sunt rele sau firești. Însă sunt omenești și sufletești. Există trei tipuri de creștini. Creștinii firești sunt cei care sunt născuți din nou, dar care se bucură încă de cantități "limitate" de plăcere păcătoasă și care iubesc banii, etc. Apoi, există creștini sufletești care au renunțat la toate acestea, dar care tot trăiesc în intelectul și în emoțiile lor. Apoi, există creștini duhovnicești care caută să fie călăuziți de Duhul Sfânt în tot ceea ce fac.

Creștinii sufletești pot fi oameni buni care sunt dornici să mărturisească și să slujească Domnului. Dar modul lor de a face toate acestea este foarte omenesc. Ei nu înțeleg căile lui Dumnezeu. Dumnezeu spune: "căile Mele nu sunt căile voastre. Cât sunt de sus cerurile faţă de pământ, atât sunt de sus căile Mele faţă de căile voastre" (Isaia 55:8,9). Există metode omenești prin care putem încerca să ajungem la suflete pierdute, și metode omenești de a sluji lui Dumnezeu. David a transportat odată chivotul lui Dumnezeu pe un car cu boi – așa cum au făcut odată filistenii (2 Sam. 6:3; 1 Sam. 6:11). Aceasta a fost o idee bună – ca să-i scutească pe Chehatiți de povara de a-l căra pe umerii lor pentru acea călătorie lungă. Dar aceasta nu a fost calea lui Dumnezeu – și din acest motiv Dumnezeu a adus judecată pe drum.

Oricând credincioșii adoptă un mod omenesc de a face lucrarea lui Dumnezeu, va fi confuzie. Pot exista rezultate externe, care sunt impresionante. Dar slava lui Dumnezeu va fi absentă. Moise a făcut cortul exact cum i-a spus Dumnezeu. El nu l-a construit, așa cum studiase în academiile din Egipt, unde învățau cum să construiască piramidele masive. Moise a trebuit să renunțe la priceperea sa omenească a modului de a construi casa lui Dumnezeu. Acesta a fost un motiv pentru care Dumnezeu a trebuit să-l ducă în pustie timp de 40 de ani – pentru a scăpa de înțelepciunea lui omenească. Din acest motiv l-a dus Dumnezeu pe Pavel în Arabia timp de 3 ani pentru a scăpa de ideile omenești pe care acesta le primise de la școală biblică a lui Gamaliel în timpul celor 3 ani în care a studiat acolo (Gal. 1:17,18). A trebuit să moară priceperea lui sufletească înainte de a putea înțelege căile lui Dumnezeu.

Sufletul se referă, de asemenea, la putere omenească – unde depindem de resurse omenești. Ne putem imagina că putem face lucrarea lui Dumnezeu mai bine dacă avem multe gadget-uri electronice și avem influență politică. Aceasta este o înșelăciune. Puterea Duhului Sfânt este cea prin care lucrarea lui Dumnezeu poate fi realizată. Primii apostoli nu au avut bani, gadget-uri, sau influență. Resursele lor omenești erau de aproximativ zero. Dar ei au realizat mult mai mult decât realizează creștinii de astăzi cu toate gadget-urile, banii și influența lor. Apostolii aveau putere spirituală – nu putere sufletească.

Trebuie să aibă loc despărțirea între suflet și duh, dacă vrem să devenim cu adevărat duhovnicești. Am fost la multe întâlniri unde se pretinde că Duhul Sfânt Se mișcă doar pentru că există multă emoție și gălăgie. Dar nu sunt păcălit. Pot vedea limpede că este pur și simplu stârnirea emoțiilor, și nu lucrarea Duhului Sfânt. Ceea ce numesc ei "botezul cu Duhul Sfânt" este doar un "botez al puterii lor sufletești". Isus botează cu adevărat creștini cu Duhul Sfânt și astăzi. Dar aceasta aduce putere spirituală pentru a fi martor pentru Cristos (Faptele Apostolilor 1:5,8). Puterea sufletească însă stârnește doar emoțiile cuiva. Dar majoritatea credincioșilor nu au niciun discernământ asupra acestei chestiuni și astfel sunt înșelați.

Vorbesc în "limbi" și în unele întâlniri necreștine de rugăciune, și își incită emoțiile și pretind a "ajunge la o odihnă interioară"! Multe religii se complac în incitarea puterii sufletești omenești.

Dacă nu discernem între suflet și duh în aceste zile, vom fi complet înșelați. Multă "vindecare" care se face în Numele Domnului Isus astăzi este, de asemenea, prin puterea sufletului omenesc, și nu printr- un dar autentic al Duhului Sfânt. Este construită o "atmosferă" în cadrul întâlnirii cu mult cântat. Emoțiile oamenilor sunt incitate, prin cântarea de cântece precum: "Doamne, cred," de mai multe ori. Apoi oamenii sunt rugați să-și "elibereze credința"!! Aceasta nu are nimic de-a face cu Dumnezeu. Predicatorul doar îi hipnotizează pe oameni. Isus și apostolii nu au vindecat niciodată oamenii în felul acesta. Ei au vindecat bolnavii în liniște, fără vreun cântat sau vreo emoție.

Dacă nu recunoști această contrafacere, poți încerca chiar să o copiezi, imaginându-ți că aceasta este calea de a sluji lui Dumnezeu. Și apoi te poți duce și manifesta puterea sufletului tău în moduri similare altora și îi înșeli pe ei și pe tine. Așadar, permite cuvântului lui Dumnezeu să pătrundă în tine și să-ți arate ce este sufletesc și ce este duhovnicesc. Dacă te uiți la Isus, vei găsi răspunsul în El. Dacă participi vreodată la o întâlnire de vindecare sau te uiți la ea la televiziune creștină, doar intreabă-te dacă aceasta este cum făcea Isus. Vei descoperi imediat adevărul. Dar dacă neglijezi Cuvântul lui Dumnezeu, atunci vei fi cu siguranță înșelat. Lasă cuvântul lui Dumnezeu să despartă între suflet și duh. Dumnezeu ne-a dat Cuvântul Său și exemplul lui Isus și al apostolilor pentru a ne arăta ce este într-adevăr adevărata spiritualitate.